Geschiedenis

Geschiedenis

"La Confrérie des Chevaliers du Goûte-Andouille de Jargeau"

De confrérie (wat staat voor broederschap) stamt oorspronkelijk uit Jargeau. Jargeau is een klein pittoresk Frans dorpje gelegen aan de oevers van de Loire. Dit dorpje kreeg grote bekendheid vanwege een worstje genaamd ‘Andouille’. Een andouille is een typische Franse worst met als hoofd ingrediënt, schrikt u niet, pens.

Met als doel de reputatie en de kwaliteit van de Andouille te verbeteren heeft in 1970 de Franse Kamer van Koophandel tezamen met een aantal onafhankelijke gastronomen de confrérie opgericht. Het initiatief voor het oprichten van deze broederschap was eigenlijk een beetje afgekeken van een confrérie voor een andere worst genaamd de ‘Boudin’ (grote blanke worsten) afkomstig uit ‘Montagne’ en ‘Parijs’, die al een memorabel ledenbestand hadden van 2500 ridders.

Het confrérie gebeuren in Jargeau bleef beperkt tot een aantal maal bijeenkomen per jaar onder het genot van een goed glas wijn en het eten van die lekkere Andouille. Op zeker moment wilde men dit product ook in het buitenland gaan promoten en zo ontstond in 1981 de Nederlandse dochter­confrérie genaamd ‘Grand-Bailliage des Pays-Bas’.

Deze Nederlandse afdeling begon vakwedstrijden te organiseren voor ambachtelijke slagers. Buiten de Andouille werden echter nog meer rauwe en verduurzaamde worsten tot deze vakwedstrijd toegelaten, zoals ossenworst, boerenmetworst, salami etc. In 1989 is men begonnen met het keuren van rauwe of gedroogde hammen.

Uiteindelijk zijn in 1995 voor het eerst ook gekookte hammen ter keuring toegelaten en in 1999 voor het eerst patés en terrines. Vanaf 2002 Grillworst en vanaf 2007 BBQ worst, leverworst en gekookte worstsoorten.

In deze negen verschillende categorieën producten kan dus iedereen meedoen die onder erewoord verklaart dat hij/zij het product zelf vervaardigd heeft. Totaal telt ons ledenbestand 4500 leden uit de hele wereld.

In 2017 is het Nederlandse broederschap van de Confrérie drastisch gewijzigd. Nieuwe bestuursleden en een nieuwe aanpak met nog meer aandacht voor het vakmanschap.

nl_NLNederlands